Активности по повод Детската недела

Првачињата од ООУ „Ванчо Николески“ од Лескоец, но и од подрачните училишта во Косел, Куратица и Ливоишта официјално станаа дел од Детска организација. Детската недела која се одбележува секоја година во првата полна недела од месец октомври, оваа година во нашето училиште се одбележа со низа активности. Почнувајќи од 4-ти Октомври кога ја читавме Конвенцијата за правата на детето, на 5-ти Октомври го одбележавме Денот на учителот, на 7-ми Октомври првачињата реализираа еколошка акција за чиста околина и подобро здравје, за на крај од неделата, на 8-ми Октомври, сето празнување да заврши со пригодна свеченост за прием на првачињата во Детска организација. Со краток свечен говор од директорката на училиштето Елена Ел Нади, со мала свечена приредба и давање заклетва, првачињата гласно и јасно го кажаа детското ветување, дека ќе учат вредно, ќе се грижат за себе и другите и ќе постигнуваат резултати во учењето. Во рамки на празнувањето на приемот на првачињата во Детска организација во ПУ Косел, беше одбележан и 11-ти Октомври, Ден на народното востание на македонскиот народ.
Сите настани се организираа во вонредни услови, но со почитување на мерките за заштита од Ковид 19, бидејќи и мотото за оваа година е во тој правец: „ЈАС ИЗБИРАМ ЗДРАВЈЕ, А ТИ?“

Активности за одбележување на Европската недела на мобилност во ПУ Косел

Во рамки на одбележувањето на Европската недела на мобилност 2021 што оваа година се одржува под мотото “Безбедни и здрави со одржлива мобилност”, во ООУ „Ванчо Николески“ – Подрачно училиште Косел се реализираа низа активности, со цел да се подигне свеста кај најмладите за негување здрави животни навики. На светскиот ден без автомобили, 22- ри Септември, во ПУ во Косел беа организирани игри со велосипеди, ролери и тротинети, како и еко-квиз и предавање за зачувување на животната средина. Преку овие активности учениците низ игра и забава се едуцираа, но и покажаа висок степен на знаење/вештини за тоа како да се однесуваат во животната средина, како да ја чуваат и негуваат природата. Училиштето продолжува со активности и заложби за практикување на стекнатите знаења и промовирање висок степен на заштита на животната средина, а со тоа и на сопственото здравје.

ПОСТАВЕНИ НОВИ 8 СМАРТ ТЕЛЕВИЗОРИ ВО УЧИЛИШТЕТО ВО ЛЕСКОЕЦ

Со успешно реализирање на проект поддржан од „Macedonia schools project“, ООУ „Ванчо Николески“ набави 8 смарт телевизори и со истите опреми 8 училници во централното училиште во Лескоец. Телевизорите ги имаат потребните перформанси за современа настава и со примена на истите значително ќе се подобри квалитетот на наставата, а воедно нашето училиште соодветно ќе одговори на новите предизвици на дигиталното општество. Одговорен тим за реализација на овој проект се: педагогот Весна Терзиоска, наставникот по информатика Горан Матески, директорката Елена Ел Нади, а во поставувањето на телевизорите соодветна поддршка даде и хаусмајсторот Дарко Лолески.Училиштето веќе 14 години соработува со здружението „Macedonian schools project“ и во соработка со истото има реализирано многу проекти за подобрување на условите за работа во училиштето и има набавено многу нагледни средства.

Првиот училишен ден во ООУ „Ванчо Николески

Денес училишниот двор повторно беше полн со ученици. Со свечена приредба и поздравен говор од директорката Елена Ел Нади беа дочекани првачињата во централното училиште во Лескоец. Пригодна програма беше организирана и во подрачните училишта во Косел, Куратица и Ливоишта. Наставата за сите ученици ја започнуваме со физичко присуство со почитување на протоколите за заштита од Ковид 19. На сите ученици, родители и наставници им посакуваме успешна, среќна и безбедна учебна година!

БИБЛИОТЕКА НА ТРКАЛА ВО ПОДРАЧНОТО УЧИЛИШТЕ ВО КОСЕЛ

Во училишниот двор во Косел и во овие летни денови се слушна детскиот џагор на учениците од ООУ „Ванчо Николески“ (ПУ Косел), кои имаа забавно – едукативна работилница за меѓукултурно описменување и демократски вредности. Имено, учениците од ова подрачно училиште беа дел од турата на мобилната библиотека “READ on wheels”, во рамки на што развиваа култура за читање на интер-регионални квалитетни литературни дела. “READ on wheels” е регионална мобилна библиотека опремена со книги и други материјали, чија цел е да овозможи пристап до читање и културни активности на млади луѓе во помали и понедостапни зедници. Учениците од ова училиште беа воодушевени од „Библиотеката на тркала“ која изгледаше како вистинска, добија информации за користење и позајмување книги од истата, изразно прочитаа неколку текстови, а на крај имаа креативна работилница за изработка на бележници за книги, што потоа остануваа за нив.

Мултикултурната и мултилингвалната мобилна библиотека е дел од проектот „Регионална мрежа за културна разновидност (РЕАД)“ – регионален културен проект, финансиран од ЕУ и ќе прави тури низ Северна Македонија, Косово, Србија, Албанија и Турција. Проектот го спроведува Гете-институт Скопје заедно со партнерските организации од земјите учеснички.

ООУ „Ванчо Николески“ во континуитет се вклучува и дава поддршка на проекти и активности што се во насока на подобрување на писменоста и интеркултурната димензија кај своите ученици. Училиштето во моментов е вклучено, а и самостојно реализира низа европски проекти за подобрување на демократската клима во училиштето, како и на знаењата и вештините кај учениците.

Уште една успешна генерација полуматурани

Уште една генерација успешно го заврши основното образование во ООУ „Ванчо Николески“. Со почитување на мерките за заштита од Ковид 19 на свечен начин им беа доделени завршните свидетелства на деветтооделенците, а за тие со континуиран одличен успех и поведение беа обезбедени книги како подарок и пофалници. За првенец на генерација беше избрана ученичката Искра Парулеска, на која и’ беше доделена Диплома за континуиран одличен успех и примерно поведение во текот на целото школување, успешно учество на многу натпревари и афирмација на училиштето. Исто така со Пофалница за континуиран одличен успех и примерно поведение во текот на целото школување, како и афирмација на училиштето се стекнаа 8 ученици од IX одделение, и тоа: Софија Николоска, Софија Парулеска, Ивана Базгалоска, Ангела Ѓуклеска, Филип Камнароски, Елена Јанеска, Стефанија Баракоска и Марио Пуцоски. Оваа генерацијата ја водеа одделенските раководители: Габриела Ѓоргиевска, Миле Аврамоски, Љубица Тодороска и Валентина Караѓуле. На сите ученици од IX одделение им ја честитаме полуматурата, успешно завршеното основно образование, со желба за многу успех во понатамошното образование и во животот воопшто. На наставниците им посакуваме уште многу вака успешни генерации!       

ООУ „ВАНЧО НИКОЛЕСКИ“ ИЗРАЗИ БЛАГОДАРНОСТ ДО МЕДИЦИНСКИТЕ ЛИЦА ОД КОВИД ЦЕНТАРОТ ВО ОХРИД

Претставници од ООУ „Ванчо Николески“ – Лескоец и дел од учениците од Еразмус+клубот при истото, денес го посетија Ковид центарот при охридската болница за да изразат благодарност до целиот тим за нивниот труд и трпение во изминатиов период. На оваа средба учениците на медицинските лица кои повеќе од една година се напрвата борбена линија со Ковид пандемијата, им подарија 30 рачно изработени декоративни свеќници, направени специјално за нив. Свеќниците беа изработени на креативна работилница од страна на учениците, под менторство на одговорните за Еразмус+ проектите, но и со вклученост и поддршка на родителите. Се надеваат дека овие свеќници ќе го оплеменат и красат просторот, каде можеби многумина од здравстевните работници оваа година ги доживеаја најтешките моменти. „Со овој скромен гест сакаме да оддадеме почит и да покажеме дека ние го цениме трудот на сите здравствени работници, кои безрезервно спасуваа животи и секојдневно се жртвуваа за сите нас на нивното работно место. Овие лица се наши херои, бидејќи ја покажаа својата неуморност и грижа за сите нас, дури и тогаш кога сите ние бевме уморни. Свесни сме дека имаа претешка задача, но благодарни сме за сѐ што направија за Охрид и нашите сограѓани.“ – велат од ООУ „Ванчо Николески“. Со желба и надеж да се задржи овој амбиент на постепено исчезнување на пандемијата, од училиштето апелираат до сите граѓани да дадат поддршка на свој начин, за да се намалат последиците и да се олесни борбата на здравствените работници. ООУ „Ванчо Николески“ е вклучено во 5 Еразмус+ што во овој период ги реализира преку онлајн активности и креативни работилници. Освен основните цели на овие Еразмус+ проекти за стекнување знаења и разменување искуства кај учениците, тие се насочуваат да градат позитивни вредности, почитување и грижа за другите.

ОБЕЗБЕДЕН ТРИДИМЕНЗИОНАЛЕН (3Д) ПЕЧАТАР ВО ООУ „ВАНЧО НИКОЛЕСКИ“

Уште една успешно завршена апликација и обезбедена донација во ООУ „Ванчо Николески“. Здружението на граѓани „Macedonia schools project“ со кое веќе 14 години имаме одлична соработка, ја одобри нашата апликација за обезбедување 3Д печатар во училиштето. 3Д печатарот ќе најде примена во Клубот за кодирање каде членуваат ученици од VI до IX одделение, а го води наставник по информатика. Учениците во рамки на клубот под менторство на наставникот ќе прават опаковки (предмети во 3Д форми) за микробит контролери, имено на компјутер ќе изготвуваат рамка за 3Д предмети кои преку 3Д печатарот ќе се изработуваат, а потоа во нив ќе се вметнуваат микро битовите програмирани да прават одредена функција.

Исто така, во рамки на клубот се планираат проекти со примена на повеќе материјали (глина, пластелин, силикон, восок и сл.). Со помош на 3Д печатарот учениците ќе прават калапи од пластика, што подоцна ќе ги полнат со различни материјали за да добијат готови предмети, украси, кои ќе имаат функционална примена. Планираме Клубот за кодирање со свои изработки да зема учество на базарите што ги организираме како училиште по повод Нова година, Велигден и други празници. Тие ќе програмираат и ќе изготвуваат предмети во зависност од темата на базарите, активностите, а исто така ќе учестваат на натпревари за кодирање и проекти поврзани со моделирање, програмирање и иновации.

Преку обезбедување 3Д печатар и негова примена, сме чекор поблиску до исполнување на нашата визија за воведување иновации и обезбедување можност учениците практично да ги применуваат знаењата од повеќе области.

Тимот одговорен за обезбедување на оваа донација се Весна Терзиоска – педагог и Горан Матески – наставник по информатика, а со поддршка од директорката Елена Ел Нади.